در هر زمان و شرایطی قران بخوانیم
در هر زمان و شرایطی قران را تلاوت کنیم:
قران خدا را به انسان نزدیکتر از رگ گردنش میداند، آنقدر برنامهها و اپلیکیشنهای کاربردی، و یا نه بازی در موبایل همراه ما وجود دارد، چرا نباید یک نرم افزار قرانی همراه با تفسیر و ترجمه در گوشی ما نباشد! چرا هر روز یک ایه نخوانیم؟ چرا وقتی کار داریم یا میخواهیم مشکلاتمان گشایش پیدا کند به قران رجوع میکنیم، چرا نباید همیشه و هر زمان قران بخوانیم "حتی یک ایه با ترجمه هر روز" امری طبیعی است..پاسخ این سوالات برای همه متفاوت است مثلا ما میخوانیم ولی هر روز نه و گاهی اوقات کسانی برای کارهای مهمی که دارند و میخواهند در ان قبول و موفق شوند به قران رجوع می کنند، چرا باید اینگونه باشد؟!
اگر بدانیم چه لذتی دارد قران خواندن...اگر بدانیم ...که نمیدانیم و گاهی اوقات میخوانیم و گاهی اوقات نمیخوانیم اصلا قصد کنیم هر روز 10 ایه، تا حالا یک بار قران را خواندهایم، شاید درصد کمی باشند که یک دور کامل قران را خوانده باشند.
سورههایی از قران وجود دارند که خواندن انها خیلی تاکید شده است و انسان را از مسایل اعتقادی زیر بنایی و ایدئولوژی اسلام،تشریح قانون گذاری و بیان احکام فقهی،یا همین طور مسایل معنوی و اخلاقی فردی،اجتماعی و قران شناسی،تشویق به جهاد، داستان بنی اسرائیل و خلقت حضرت ادم و همچنین هاروت و ماروت و طالوت و جالوت اشنا و تاثیرات بسزایی دارد که هر چه گفته باشیم کم گفته ایم..."ببینید چه تاثیرات بسزایی در زندگی ما خواهد داشت.
حالا الگو قران باشد به کجا ها که انسان نمی رسد چه پیشرفتهایی که پیدا نمیکند کمی تامل این همه وقت صرف کارهای بیهوده و زود گذر تماشای سریال یا فیلمهای بی انتها و وقت گرانبها را از بین بردن" سورهای که فقط انقدر فضیلتها دارد و موضوعاتی از این قبیل را در بر میگیرد سوره بزرگ قران بقره است.
🌺✍️✍️✍️حالا ببینید چه فضیلتهایی این سوره دارد این سوره مهم ترین سورههایی است که بخشهایی پیرامون توحید و شناسایی خداوند مخصوصا از طریق مطالعه اسرار افرینش (بخصوص افرینش انسان امده است). یا بحثهایی در مورد اعجاز قران، یا همچنین پیرامون داستان آدم و حوا و توبه انها ،چقدر قشنگ و خیلی منظم در مورد تک تک اینها ایه و ترجمه امده است.
حتی بحثهایی در مورد پیرامون رزم و ماهیت نبرد در اسلام، یا بحثهایی که در جامعه ما پررنگ و هر روز با تودهای از انها رو به رو هستیم: احکام ازدواج و طلاق، روزه و جهاد و حج. قرآن بر تمام جنبههای زندگی مسلمانان نفوذ کردهاست. و اهداف زیادی را دارد در سوره بقره که میخوانیم هدف این سوره این است که انسانها از نظر ایمان و اعتقاد و کردار و عمل به سه گروه تقسیم می شوند:
معرفی سه گروه از مردم:✍️
1-متقین ،2-کافرین، 3-منافقین،
ابتدا متقین را توصیف کرده در اغاز سوره، خداوند سبحان اعلام میفرماید :"قران هدایتگر و راهنمای متقین و تقوا پیشهگان است" هدایتگری که شکی به هیچ وجه من الوجود در ان نیست، پس از این جمله میتوانیم پی ببریم که هر چه تقوای انسان بیشتر شود، بهره او از هدایت قران افزونتر است. تقوای الهی پیشه کردن" یعنی مهار کردن نفس و خود کنترلی، نظری به خود کنیم کمی تامل!
ایات 3 تا 5 وصف متقین است: (هدی المتقین) از کلمه هدی میفهمیم که موضوع قران "هدایت " است و هدف اصلی و مهم ان انسان سازی و انچه که به هدایت انسان و نجات او از گمراهیها مربوط میشود در قران بیان گردیده است. و اما کلمه هدایت در قران به دو معنی بازگشت میکند:
1-"هدایت تکوینی" و منظور از ان هدایت رهبری موجودات است; بله همه چیز در این دنیا بر اساس حساب و کتابی خیلی خیلی دقیق هست که هیچ شکی در ان به هیچ وجه من الوجود نیست پس این رهبری موجودات به وسیله پروردگار زیر پوشش نظام افرینش و قانون مندیهای حساب شده جهان هستی است.
2-"هدایت تشریعی" که به وسیله پیامبران و کتابهای اسمانی انجام میگیرد، و انسانها با تعلیم و تربیت انها در مسیر تکامل پیش میروند.
حالا یک سوال؟ چرا هدایت قران ویژه پرهیزگاران است؟
پاسخ : چون تا مرحلهای از تقوا در وجود انسان نباشد مرحله تسلیم در مقابل حق و پذیرش انچه هماهنگ با عقل و فطرت است محال است، انسان از هدایت کتابهای اسمانی و دعوت انبیا بهره بگیرد"زمین شوره زار هرگز سنبل برنیارد اگر چه هزاران مرتبه باران بر ان ببارد" سرزمین وجود انسان از لجاجت و عناد و تعصب پاک نمیشود و بذر هدایت را نمیپذیرد، و لذا خداوند میفرماید قران هادی و راهنمای متقیان است.
👆✋️✍️2-کافران: که در نقطهای مقابل گروه اول یعنی متقین قرار گرفتهاند و به کفر خود معترفند یعنی با اگاهی کامل انکار میکنند "کفر به معنای چیزی را پوشیدن یا پوشاندن " است، و این یعنی درجه اخر کفر میباشد که همان پوشیده شدن فطرت پاک الهی انان به علت گناه و نافرمانی الهی که الوده و پلید گشته و سیاهی از جهل و بی خبری ان را پوشانده است.
انان به هدایتهای فطرت و وجدان انسانی پاسخ مناسب ندادهاند و خود را از این نعمت الهی بی بهره کردهاند، که دقیقا در ایات 6 و 7 وصف انان امده است.
علت کفر:
1-حسد و لجاجت،
2-تعصب قومی و نژادی،
3-غرور جاهلانه دینی
4-حرص بر دنیای فانی و برخوداری از ان
5-خود پرستی و میل به زندگی جاودانه
حال یک گروه دیگر هم هست گروه سوم:
3- منافقان: که دارای دو چهرهاند با مسلمانان ظاهرا مسلمان و با گروه مخالف ظاهرا مخالف مخالف اسلامند. البته چهره اصلی انها همان چهره کفر است. بدون شک زیان این گروه برای اسلام بیش از گروه دوم است. و به همین سبب قران با انها برخورد شدیدتری دارد; ایه 8 تا 20 وصف منافقین اورده شده :
صفت منافق: دروغگویی، تظاهر به ایمان، نان را به نرخ روز میخورند، فریب کار هستند، مومنان را تحقیر میکنند، و اما در واقع انسان منافق قلب بیماری دارد (فی قلوبهم مرضی) ولی خود نمی فهمند. پس انان در مرز بین کفر و ایمان قرار دارند. و اگر خود را معالجه نکنند فساد اعمالشان انان را به سوی کافران سوق خواهد داد. در ایه 17 ذهب الله (بنورهم) خداوند نور منافق را میبرد. منظور این است که نیت و اندیشه ادمی هر چه باشد هر چه! راهی را که صاحب فکر انتخاب کرده روشن میکند و او در پرتو نور حاصل توطئه میچیند و نقشههایش وی را به هدف نزدیک میکند. همه انسان ها دارای
1-هدایت فطری غریزی
2-هدایت وحی (فکری) همان الهام الهی و یا وسوسه شیطانی که ابزار همه ان ها فکر و عقل است.
3-هدایت حسی مانند چشم و گوش میباشند.
و این هدایتها به گونهای دارای نور است و انها را در راه رسیدن به خواستههایش یاری می کنند. و با مراجعه به صفات این سه گروه در این سوره مبارک می توان انسانها را شناخته و رابطه خود را با انان ، مطابق انچه که خداوند سبحان دستور فرموده است تنظیم کرد.
/موفق باشید.
مرتضی پاک نیت/